FAQ

På den här sidan samlar vi vanliga frågor och svar kring räntefria lån och om smålån i allmänhet.

Vad är ett räntefritt lån?
Räntefria lån är lån utan säkerhet för vilka långivaren inte debiterar ränta. Normalt tillkommer inte heller några avgifter, vilket i realiteten gör lånen gratis.

Erbjuder Räntefrialån.se smslån utan ränta?
Nej, Räntefrialån.se är en informationsportal där du kan jämföra sms lån och andra typer av kortfristiga lån utan säkerhet för att hitta det billigaste lånet utifrån dina förutsättningar.

Kan ni hjälpa till med låneansökan?
Nej, det är du personligen som skickar in din ansökan till den långivare du väljer. Vi kan inte på något sätt hjälpa till med något i låneprocessen. Normalt är det enkelt att ansöka om smslån direkt på långivarnas webbplatser och har du någon fråga eller fundering har du alltid en kundtjänst att kontakta.

Är det större chans att få mitt smslån/snabblån beviljat via er?
Nej, vår relation till de långivare du finner information om här på Räntefrialån.se är inte av den typ att vi kan påverka något i låneprocessen.

Hur mycket kan jag låna?
Idag är det vanligt att du kan ta ett lån på upp till 10 000 kr eller ännu mer med smslån. En del av låneprodukterna som har lanserats de senaste åren fungerar nästan mer som klassiska privatlån än som snabblån, särskilt eftersom låneperioden kan vara betydligt längre än en eller ett par månader. Något exakt svar på frågan går inte att ge, detta eftersom din ekonomi är dimensionerande för maxbeloppet. Har du en något sämre ekonomi kan det vara så att du blir godkänd för ett lägre lånebelopp än det du har ansökt om.

Vad blir räntan?
För ett räntefritt lån betalar du ingen ränta. Ränta debiteras dock om du blir sen med din återbetalning av lånet. Det råder fri prissättning när det gäller ränta på ett smslån/snabblån och respektive långivare kan därmed ange valfri räntesats. För lån på mindre belopp med kortare löptider gäller normalt att totalkostnaden för lånet är fast och att den inkluderar såväl ränta som avgifter. Vill du jämföra smslån bör du därför titta närmare på den effektiva räntan.

Vilka villkor har långivarna?
De flesta långivare använder sig av en slags standardvillkor som alla måste vara uppfyllda för att du ska kunna ansöka. Nedan ser du vad grundkraven är.

  • Minst 18 år
  • Svensk medborgare med svensk folkbokföringsadress
  • Svenskt bankkonto
  • Svenskt mobilnummer
  • Ej skuldsaldo

Om ovan villkor är uppfyllda är nästa steg att bli godkänd i kreditkontrollen, det vill säga långivarens analys av din betalningsförmåga.

Går det att ansöka om smslån trots betalningsanmärkningar?
En betalningsanmärkning är en större plump i protokollet i det ekonomiska livet, men den behöver inte diskvalificera dig från att ansöka om ett snabblån. En ganska stor andel av snabblåneföretagen kan acceptera betalningsanmärkningar förutsatt att din ekonomi i övrigt visar på en tillfredsställande betalningsförmåga. Tänk dock på att risken finns att du får betala lite mer för ditt lån.

Jag har skuld hos Kronofogden – kan jag låna?
Betalningsanmärkningar diskvalificerar inte automatiskt, men det gör skuldsaldon hos Kronofogden. Har du en obetald skuld hos Kronofogden kan du aldrig bli beviljad ett snabblån.

Får jag en kreditupplysning?
När du ansöker om ett lån, oavsett det handlar om privatlån, bolån, snabblån, billån, eller något annat, är långivaren alltid skyldig att inhämta kreditinformation. Det görs enklast via en kreditupplysning. Svaret på frågan är alltså ja.

Får jag en kreditupplysning hos UC?
Att en kreditupplysning måste inhämtas innebär inte att den måste inhämtas via Upplysningscentralen AB. UC må vara störst, men det finns konkurrenter. Soliditet, Bisnode, Syna och Creditsafe är exempel på aktörer som tillhandahåller kreditinformation. Om en långivare använder sig av någon av dessa görs ingen notering hos UC.

När betalas pengarna ut?
Varje långivare har sina egna regler och rutiner kring utbetalningar, men det finns några tumregler. Ansöker du om ett snabblån före kl. 12:00 en vardag kan du normalt räkna med att få lånet utbetalt under samma dag. Om klockslaget överskrids gäller i normalfallet att du får vänta till nästa bankdag. Ett undantag gäller emellertid om långivaren kan erbjuda direktbetalning via en bank där du har ett konto. Om både du och långivaren har konto i exempelvis Nordea eller Danske Bank kan överföringar ske omedelbart, även på kvällar och helger.

Kan jag förlänga ett snabblån/smslån om jag inte kan betala?
Majoriteten av långivarna erbjuder möjligheter till förlängning av lån och det är normalt ganska enkelt att förlänga återbetalningstiden med en vecka upp till en månad. Denna möjlighet bör emellertid användas med försiktighet eftersom långivaren tar ut en extra avgift för förlängning.

Vad kostar det om jag inte betalar i tid?
När ett snabblån förfaller till betalning har långivaren flera möjligheter att utkräva betalning. För varje åtgärd tillkommer i regel en kostnad och den kostnaden får du som låntagare stå för. Den omedelbara kostnaden utgörs normalt av en påminnelseavgift som kan vara på allt mellan 30-50 kr. Du kan också räkna med att dröjsmålsränta börjar löpa. Denna räknas i regel på årsbasis och en snittsiffra kan sägas vara 30%.

Betalar du inte efter påminnelse kan en ytterligare påminnelseavgift tillkomma. I nästa steg kan det bli tal om en inkassoavgift på ett par hundralappar. Går ärendet till Kronofogden adderas minst 300 kr extra till skulden. Betalar du inte efter att ha fått ett betalningsföreläggande från Kronofogden kan utmätning eller löneutmätning bli aktuellt.

Går det att ha flera smslån samtidigt?
Det finns inget legalt hinder mot att ha flera smslån samtidigt. Det är dock inte möjligt att ansöka om ett nytt smslån hos en och samma långivare innan du har betalat tillbaka ett tidigare beviljat. Så fort det tidigare lånet är beviljat kan du normalt ansöka om ett nytt. När det gäller räntefria lån ska du dock notera att du från och med det andra lånetillfället får betala räntor och eventuella avgifter som vanligt.

Vi ska i sammanhanget nämna att det inte anses tillrådligt att ansöka om flera lån om du redan har ett eller flera. Du bör betala tillbaka befintliga lån innan du ansöker om ytterligare och du ska absolut inte använda nya lån för att täcka kostnader som uppstår på grund av gamla.

Om du har en fråga utöver de vi besvarar ovan, kontakta oss gärna så att vi kan komplettera denna FAQ.