Smslån

Lån utan ränta är ett erbjudande som växer i popularitet och ganska många företag verksamma inom smslån och/eller privatlån på mindre belopp erbjuder nya kunder möjligheten att ta lån utan att behöva betala ränta.

Smslån utan ränta låter givetvis som något som borde vara omöjligt. Idén med långivning är ju att den som lånar ut kräver kompensation för risken att inte få tillbaka pengarna samt vill säkerställa en viss vinst på sin verksamhet. Emellertid är marknaden för kortfristiga lån utan säkerhet i snabb förändring och det tillkommer nya aktörer i en strid ström. I syfte att stå ut i konkurrensen krävs nytänkande och ett inte oansenligt antal smslåneföretag har alltså tagit steget att erbjuda smslån utan ränta för att fånga nya kunder.

ansöker om smslån

Ser du bara på benämningen räntefria smslån kan du enkelt konstatera att du som låntagare inte behöver erlägga någon ränta för denna typ av lån. Samtidigt finns ett par frågetecken att räta ut. Är räntefria lån helt kostnadsfria? Hur mycket kan man låna? Vad händer om smslånet inte betalas tillbaka i tid? Svar på dessa frågor och många fler hittar du nedan.

Mer om smslån: Smslån.nu

Så här fungerar smslån utan ränta

Ett erbjudande om att ansöka om ett räntefritt smslån (du hittar ett antal sådana erbjudanden här på sajten) innebär att du kan skicka in en ansökan helt kostnadsfritt och sedan, om du blir beviljad ditt lån, inte behöver betala någonting i ränta under låneperioden. Samtidigt ska du vara medveten om att du kan behöva betala en avgift, till exempel en uppläggningsavgift samt eventuellt en eller ett par aviavgifter. Alla räntefria smslån är därmed inte att betrakta som helt gratis lån.

Det finns emellertid långivare inom snabblån som varken tar ut räntor eller avgifter och sådana lån är att betrakta som helt kostnadsfria. Lånar du exempelvis 3000 kr är det just det beloppet du ska betala tillbaka senast på förfallodatum. Inget annat tillkommer. I vår jämförelse av långivare och specifika erbjudanden ser du precis vad som gäller.

Gratis smslån gäller bara nya kunder

Att låna gratis låter självklart mycket lockande. Det finns dock några saker att tänka på och framför allt handlar det om följande:

  • Erbjudande om sms lån utan ränta gäller bara nya kunder
  • Lånesumman och löptiden är förutbestämda
  • Lånet är kostnadsfritt fram till och med förfallodatum.

Det är enbart nya kunder hos långivaren som har möjlighet att ansöka om ett smslån utan avgifter och räntor. Idén med erbjudandet är ju att locka nya kunder, så att den här begränsningen finns är given. Om du väljer att ansöka om ett andra lån hos samma långivare får du alltså betala de ordinarie kostnaderna kopplade till lånet. Behöver du ta ett andra smslån kan du dock självklart vända dig till en annan långivare som erbjuder lån utan räntor och avgifter.

Viktigt att känna till när du undersöker möjligheten till kostnadsfria lån är att du endast mycket sällan har någon möjlighet att skräddarsy lånet med avseende på summa och låneperiod. Normalt är villkoren redan specificerade och det finns ingen möjlighet att till exempel höja lånesumman. Varje långivare har sina egna regler, men i regel ligger lånesumman på mellan 3000-6000 kr och återbetalningstiden är 30 dagar.

Du ska också känna till att ett smslån utan ränta och avgifter är kostnadsfritt fram till och med förfallodatum. Skulle du bli en dag försenad med återbetalningen börjar ordinarie avgifter för försening att löpa. Du kan inom kort efter förfallodatum debiteras både påminnelseavgift, förseningsavgift samt dröjsmålsränta. Det är inte automatiskt så att en långivare som erbjuder gratis smslån tar i lite extra med avgifterna vid försening, men det finns exempel på aktörer som inte är så generösa när väl lånet har förfallit till betalning.

Så här ansöker du

Om du tidigare har ansökt om ett smslån eller snabblån på nätet eller via mobilen kommer du att känna igen dig när du ska ansöka om ett räntefritt smslån. Normalt är det tre steg du ska utföra, nämligen:
1. Ange dina personuppgifter
2. Acceptera erbjudandet och godkänn villkoren
3. Signera låneavtalet.

Du får i regel svar direkt på skärmen, förutsatt att du ansöker under kundtjänstens öppettider, och vid beviljat lån får du pengarna inom som mest en bankdag.

Risker med smslån utan kostnader

Den ökade konkurrensen inom smslån är till gagn för oss konsumenter eftersom långivarna ständigt måste anstränga sig för att erbjuda mer kundnytta. Räntefria smslån är ett mycket bra exempel på en låneprodukt som är klart fördelaktig. Samtidigt kan det faktum att lånet i grunden är kostnadsfritt innebära att man som presumtiv låntagare inte tänker igenom situationen ordentligt innan man skickar in ansökan på samma sätt som man skulle göra om man visste att långivaren skulle debitera räntor och/eller avgifter.

Det är självklart mycket attraktivt att låna gratis idag, men vad blir kostnaden om lånet inte skulle betalas i tid? Och vad blir kostnaden efter två respektive tre månader? Kanske riskerar det kostnadsfria lånet att bli en mycket dyrbar historia?

Som alltid när det gäller lån ska du se till att du har en faktisk möjlighet att erlägga full betalning senast när lånet förfaller. Är du det minsta osäker på huruvida du kommer att kunna göra det rekommenderar vi att du avstår, oavsett hur attraktivt ett erbjudande än må vara.