Så får du koll på din totala skuldbild

Man med mobil och faktura i händerna

Det har under lång tid rapporterats om att svenskarnas skulder växer allt mer. Idag utgörs drygt 20 procent av de svenska hushållens lån av konsumtionslån. Samtidigt är det allt fler ungdomar som ansöker om skuldsanering. Har man flera skulder kan det vara svårt att få någon typ av överblick.

I den här artikeln ska vi dock steg för steg guida dig så du får stenkoll på din totala skuldbild.

Steg 1: Samla och kontakta

För att kunna få en översikt över din skuldbild behöver du först och främst samla ihop alla dina fakturor gällande lån, avbetalningar och skulder så att du har koll på dessa. Om du är osäker kan du också kontakta de aktörer där du har lån eller skulder för att få reda på det totala beloppet du är skyldig.

Skriv ned samtliga belopp och räkna ihop dem. Skriv också ner hur mycket du betalar varje månad och räkna samman dessa summor. På så vis har du översikt över din totala skuld att återbetala, samt hur mycket detta kostar dig varje månad i dagsläget. När kommer månadskostnaden börja minska?

Därefter samlar du alla dina övriga fasta utgifter, så som hyra, mobil, bredband etc. och sammanställer hur mycket dessa kostar dig varje månad. Om du nu lägger ihop alla utgifter du har varje månad får du en tydlig bild över hur mycket du behöver ha in i månaden för att gå runt.

Räkna sedan ihop alla inkomster du har på en månad. Det kan vara lön, a-kassa, barnbidrag, CSN-stöd, sjukersättning och så vidare. Det är viktigt att du har koll på dessa för att lägga upp en bra budget.

Steg 2: Plan för återbetalning

Det är viktigt att du försöker komma igång med återbetalningar av eftersläpande skulder så snart som möjligt. För att inte riskera att hamna hos inkasso kan du kontakta de du är skyldiga pengar och be om uppskov med betalningen. Det brukar inte vara svårt, men ska bara användas som en nödlösning.

Om pengarna inte räcker i slutet av månaden på grund av skulderna kan du ofta förhandla om villkoren för dessa. Du kan till exempel be om sänkt ränta och förlängd återbetalningstid. På så vis får du en lägre månatlig kostnad, men kom ihåg att detta också innebär en längre tid av skuldsättning.

Om din månadsinkomst höjs kan det därför vara klokt att försöka återbetala skulderna snabbare.

Du kan också försöka samla alla dina skulder till ett enda stort lån. Detta kan spara dig åtskilliga kronor varje månad både i räntekostnader såväl som i olika avgifter, som aviseringskostnader. För att få den bästa räntan på ditt lån rekommenderas att du söker detta via en så kallad låneförmedlare.