Ekonomipoddar att lyssna på i sommar

Har du lite tid över på semestern? Skulle du vilja ta del av smarta tips för en bättre ekonomi och ett mer lönsamt sparande? Då har du många alternativ. Du kan till exempel läsa böcker om privatekonomi för att få nya insikter och tips eller lyssna på ljudböcker om ekonomi.

Vill du ha de färskaste tipsen och dessutom kunna ta del av intressanta intervjuer med profiler från näringsliv och affärer är det bästa valet dock att lyssna på podcasts. Det finns idag ett tiotal större podcasts om ekonomi och affärer i Sverige som uppdateras mycket flitigt. Nedan hittar du en kort presentation av fyra av dem. Stoppa i lurarna, luta dig tillbaka i hängmattan och lyssna på någon av dessa podcasts för att få smarta tips och bra strategier för din ekonomi.

Plånboken i P1

Plånboken är egentligen ett ”vanligt” radioprogram i regi av SR och det har funnits i många år. Sedan ett par år tillbaka går det att lyssna på programmet både i webbläsaren på datorn och på mobila enheter samt som podcast. Programmets idé är att reda ut ”stora som små konsumentfrågor”. Det kan handla om allt från tips på hur man sparar på rätt sätt till vilka fallgropar man ska undvika vid lån och om allt från den senaste konsumentelektroniken till aktuella frågor om konsumenträtt.

DI:s Analyspodden

Analyspodden är en podd som drivs av affärstidningen Dagens Industri. Här är fokus på aktier på Stockholmsbörsen och du får rykande heta analyser av både enskilda bolag och branscher samt en översikt av den senaste veckans respektive den kommande veckans höjdpunkter i börshandeln. Analyspodden kommer ut med ett nytt avsnitt varje vecka. Avsnitten är inte särskilt långa – i snitt 35 minuter.

Nordnet Sparpodden

Nätbanken Nordnets podcast Sparpodden är förmodligen den mest populära ekonomipodden i Sverige. En framgångsfaktor är antagligen att innehållet till stor del styrs av lyssnarna. Inför varje avsnitt kan lyssnarna skicka in frågor och funderingar bland annat på Twitter och många av frågorna tas sedan upp i programmet. En annan framgångsfaktor är att podden ger en mer lättsam och även mer lättförståelig bild av sparande och investeringar.

En economistas podcast

Det är entreprenören Isabella Löwengrip, kanske mer känd under sitt alias Blondinbella, som tillsammans med entreprenörskollegan Pingis Hadenius driver podden Economista. Den här podden är mer lättsam och rolig än ovan poddar. Löwengrip och Hadenius ger insiktsfulla tips, inte sällan utifrån egna erfarenheter, och det är alltid handfasta råd som presenteras. En idé med podden är att varje avsnitt ska presentera en ny idé som du kan implementera i ditt ekonomiska liv direkt.