Fly Sverige med en solig vintersemester

Det må fortfarande vara ganska behagliga temperaturer från norr till söder i vårt avlånga land. Samtidigt närmar sig vintern för varje dag och innan du vet ordet av är det dags att ge sig ut i julruschen. Att vi bor här upp i norr är något många uppskattar, åtminstone vissa delar av året, men det är inte många som stormtrivs med att skrapa isiga rutor, att pulsa hem i snö med matkassarna och att leva flera månader i nästintill kompakt mörker.

En tripp till sydligare breddgrader någon gång under vintern kan göra underverk för både humör, energi och hälsa. Soliga dagar med värme och möjligheten att släppa vardagens måsten ger ro och avkoppling som stannar kvar långt efter att du har kommit hem.

Det behöver inte vara så dyrt att resa iväg

Väljer du att boka två veckor på Barbados med all inclusive för hela familjen kommer priset för din flykt från vintern att bli rejält. Det behöver dock inte kosta skjortan att resa iväg en vecka till en plats där du är garanterad sol och värme även mitt i vår bistraste svenska vinter. Har du en begränsad ekonomi kan du behöva välja ett mycket enkelt boende och välja bort diverse tillval, men du reser ju iväg för sol och värme, inte för att ta del av lyx.

Populära resmål på vintern är Kanarieöarna, Madeira, Kap Verde och Egypten. De tre förstnämnda är öar/ögrupper med ett behagligt klimat året om. Egypten är alternativet för den som vill ha chansen på några extra grader på termometern. Reser du till någon av dessa destinationer kan du inte räkna med att få uppleva 30-35 grader i skuggan, men du får minst 7-9 soltimmar med en temperatur på minst 20-25 grader nästan varje dag mellan november och februari.

Välj bort sommarsemestern mot en vintersemester

Det är givetvis en kostnad förenad med att resa bort, särskilt om ni är ganska många i familjen, och det är inte många hushåll som har råd med två utlandssemestrar per år. Ett tips är att välja bort sommarsemestern för att istället lägga de pengarna på en semestervecka på hösten, vintern eller tidig vår. Det är förmodligen på vintern som du behöver ett avbrott från vardagen som mest, så varför inte börja göra tvärtom mot vad du brukar.

Thailand och Sydostasien

Mest värme och sol för pengarna får du förmodligen om du väljer en destination i Sydostasien. Thailand har länge varit ett av favoritresmålen för oss svenskar under vintern, men det finns andra alternativ. Ett av dem är Vietnam. Här är det klart billigare att semestra och du får samma standard och samma klimat som i Thailand. Den största nackdelen är den längre restiden. Det är också viktigt att titta på hur klimatet ser ut lokalt på de olika destinationerna i Sydostasien. Du vill inte flyga över halva jordklotet för sol och värme och resa rakt in i en monsun.