Hur mycket betalar du för dina digitala tjänster?

digitala abonnemang

digitala abonnemang

Har du ett abonnemang på Netflix? Då är du en av den miljon svenskar som har ett sådant. Prenumererar du på Spotify premium? Och på HBO eller Viaplay? Har du dessutom en eller ett par digitala prenumerationer på dagstidningar? Ett genomsnittligt hushåll i Sverige betalar för minst ett par digitala tjänster och abonnemang varje månad och det finns inga tecken på att efterfrågan skulle minska. Snarare ökar konsumtionen av digitala tjänster i en accelererande takt.

Vet du vilka tjänster du har och vad du betalar?

Det är ofta mycket enkelt att teckna ett abonnemang på en digital tjänst. För att teckna exempelvis en digital prenumeration på en dagstidning behöver du sällan göra mer än att klicka i ett par kryssrutor och godkänna avtalsvillkoren (med ett extra klick) och för att börja abonnera på en streamingtjänst räcker det ofta att logga in via Facebook och sedan fylla i några kompletterande uppgifter. Uppgifter om priser, bindningstid och liknande göms ofta undan och istället presenteras tidsbegränsade prova på-erbjudanden som kostar en blygsam slant eller är helt kostnadsfria under provperioden.

Att det är så enkelt att teckna är en anledning till att många drar på sig kostnader för tjänster som man egentligen inte har någon större nytta av. Ett par digitala abonnemang kan innebära en kostnad på flera hundralappar i månaden, och har du ett betydligt större antal än så kan den totala kostnaden mycket väl uppgå till över en tusenlapp på månadsbasis.

Det är en god idé att göra en koll av vilka tjänster du betalar för och vad du faktiskt får för dina pengar. Efter en sådan genomgång kan du gallra bland abonnemangen och säga upp de som kanske inte är absolut nödvändiga. Du kan också med fördel jämföra tjänster av ungefär samma typ för att se vilken som ger mest valuta för pengarna.

Exempel på kostnader för populära abonnemang
HBO Nordic: 1 månad fritt, sedan 89 kr per månad
Netflix: 1 månad fritt, sedan från 79 kr per månad
Spotify (premium): 30 dagar gratis, sedan 99 kr per månad
Viaplay: 1 månad fritt, sedan 99 kr per månad
Digital dagstidning (lokal): Mellan 100 – 200 kr per månad
Digital dagstidning (landstäckande): Mellan 100 – 300 kr per månad
Aftonbladet ”Plus”: 1 kr första månaden, sedan 59 kr per månad

Se upp med prova på-erbjudanden

För många digitala tjänster kan du ta del av prova på-erbjudanden, till exempel att du får använda en tjänst helt utan kostnad i 30 dagar. När provperioden är till ända övergår prova på-abonnemanget emellertid i ett vanligt abonnemang och då börjar du debiteras för tjänsten. Inte sällan sker debitering en månad i förskott, vilket innebär att du debiteras en full månadsavgft dag 31 in i ditt abonnemang. Det är viktigt att du kommer ihåg att säga upp tjänsten i god tid om du vill undvika att ditt konto debiteras.