Spotify på börsen

Det är väl knappast någon musikntresserad som har missat Spotifys börsnotering i New york. Den 3 april smäller det och många håller andan och undrar hur det kommer och gå. Det som är lite speciellt med just denna lanseringen är att det är en så kallad direktlistning. Det är inte så vanligt idag. Och vad betyder då det? När andra företag börsnoteras så har dom nya aktier som investerare kan upphandla. Det har inte Spotify utan det ska handlas med dom aktier som redan finns och vad som kommer att hända spekuleras det vilt i.

I den så kallade gråhandeln (investerare som spekulerar över aktiepriset vid öppning på börsen) så är priset för tillfället skyhögt. Vissa säger att värdet på aktierna har passerat klädjätten HM. Svar får alla när klockan ringer och handeln börjar. Många kommer nog att vilja sälja om det nu skulle stämma att priset på aktien har ökat. Men vad betyder då det, är intresset för världen största streamingföretag tillräckligt stort för investerarna? Eller kommer dom att avvakta och se om Spotify klarar konkurrensen från andra streamingtjänster som Apple music, Google och Amazon.

Det går nu också rykten att grundarna av Spotify kan komma att sälja några av sina akter vid börsnoteringen, även det nu skulle bli av så kommer Daniel Ek och Martin Lorentzon äga över 50 % i Spotify.